Paine alba
Este usor sa faci paine in casa, trebuie doar sa respecti timpii si conditiile de dospire. Va voi explica mai jos reteta de paine de la bunica mea si va propun ca pentru prima data sa o respectati, iar apoi sa incepeti sa folositi alte tipuri de faina, sa adaugati ceapa, seminte. Sa trecem la treaba!
Ingrediente:
1 kg faina
650 ml apa calduta
3 plicuri drojdie uscata
3 lingurite sare
1 lingurita zahar
Ustensile/echipamente/consumabile:
1 castron
1 tava copt
folie alimentara
hartie de copt
1 cutter
1 masura
1 lingurita
1 ibric
plita+aragaz
Modul de preparare:
Puneti intr-un bol faina, peste care puneti zaharul drojdia si sarea.
Incalziti usor apa si o adaugati peste ingredientele uscate. Incorporati toate ingredientele usor cu degetele, apoi incepeti sa framantati aluatul format. ATENTIE! framantati aluatul timp de 5 minute.
Incalziti usor cuptorul si apoi stingeti focul. Adunati aluatul framantat sub forma de bila, ii dati cu un pic de faina deasupra si ii faceti o crestatura cu cutterul ca sa poata creste in voie.
Apoi puneti folie alimentara deasupra castronului si il introduceti in cuptorul incalzit (si cu focul oprit).
Acum incepe prima faza de dospit. Lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul - aproximativ 40 minute. In acest timp pregatiti forma cu hartie de copt.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, este timpul sa scoateti aerul din el. Incalziti un pic cuptorul si priti focul. Asa ca, incepeti din nou sa il framantati 1-2 minute, in acest moment puteti adauga semintele, ceapa, apoi ii dati forma dorita (in forma de cozonac, impletita, chifle). Daca optati pentru o forma simpla (neimpletita) o veti cresta de cateva ori ca sa ii permiteti sa creasca. Eu am optat pentru o paine medie si 12 chifle.
Acum incepe a doua faza de dospit. Lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Apoi il puneti in cuptorul preincalzit la foc mediu aproximativ 30 min., dupa care verificati painea daca s-a copt. Cand este rumenita deasupra este, cel mai probabil gata. Insa, puteti incerca painea cu scobitoarea (daca scobitoarea iese din paine cu aluat sau cu firimituri umede - nu este gata).
O alta metoda de testat painea daca este coapta este sa o scoatem din forma cu mainile protejate si sa o batem in partea de jos - daca suna a gol este gata.
O scoateti pe un gratar, o acoperiti cu un servet de bumbac si asteptati sa se raceasca inainte de a o taia.
Pofta buna!
Alexandra IVANCOV
Retete Interbelice
Ingrediente:
1 kg faina
650 ml apa calduta
3 plicuri drojdie uscata
3 lingurite sare
1 lingurita zahar
Ustensile/echipamente/consumabile:
1 castron
1 tava copt
folie alimentara
hartie de copt
1 cutter
1 masura
1 lingurita
1 ibric
plita+aragaz
Modul de preparare:
Puneti intr-un bol faina, peste care puneti zaharul drojdia si sarea.
Incalziti usor apa si o adaugati peste ingredientele uscate. Incorporati toate ingredientele usor cu degetele, apoi incepeti sa framantati aluatul format. ATENTIE! framantati aluatul timp de 5 minute.
Incalziti usor cuptorul si apoi stingeti focul. Adunati aluatul framantat sub forma de bila, ii dati cu un pic de faina deasupra si ii faceti o crestatura cu cutterul ca sa poata creste in voie.
Apoi puneti folie alimentara deasupra castronului si il introduceti in cuptorul incalzit (si cu focul oprit).
Acum incepe prima faza de dospit. Lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul - aproximativ 40 minute. In acest timp pregatiti forma cu hartie de copt.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, este timpul sa scoateti aerul din el. Incalziti un pic cuptorul si priti focul. Asa ca, incepeti din nou sa il framantati 1-2 minute, in acest moment puteti adauga semintele, ceapa, apoi ii dati forma dorita (in forma de cozonac, impletita, chifle). Daca optati pentru o forma simpla (neimpletita) o veti cresta de cateva ori ca sa ii permiteti sa creasca. Eu am optat pentru o paine medie si 12 chifle.
Acum incepe a doua faza de dospit. Lasati aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Apoi il puneti in cuptorul preincalzit la foc mediu aproximativ 30 min., dupa care verificati painea daca s-a copt. Cand este rumenita deasupra este, cel mai probabil gata. Insa, puteti incerca painea cu scobitoarea (daca scobitoarea iese din paine cu aluat sau cu firimituri umede - nu este gata).
O alta metoda de testat painea daca este coapta este sa o scoatem din forma cu mainile protejate si sa o batem in partea de jos - daca suna a gol este gata.
O scoateti pe un gratar, o acoperiti cu un servet de bumbac si asteptati sa se raceasca inainte de a o taia.
Pofta buna!
Alexandra IVANCOV
Retete Interbelice






Comentarii
Trimiteți un comentariu