Preparate de castane
Castanele comestibile sunt o alegere sanatoasa cu un gust deosebit, bogate in vitamine si lipsite de colesterol. Cei care au incercat acest aliment cel mai probabil l-au mancat sub urmatoarele forme: piure de castane, castane coapte/prajite/fierte. Astazi va aducem in atentie opt retete delicioase interbelice in care castanele joaca rolul principal.
Castane a la Sicilenne
Cantitati:
200 gr castane comestibile
1/2 lamaie
80 gr zahar
100 ml lapte dulce
Modul de preparare:
Se cresteaza pe o latura sau in X castanele (ca sa nu explodeze din cauza temperaturii), se fierb la foc mic timp de 15-20 minute, se curata de coaja (cat sunt calde). Apoi se pun intr-un vas cu zaharul si laptele si se dau la cuptor 30 min. Se servesc cu zeama de lamaie.
Piure de castane
Cantitate:
200 gr castane
50 gr unt
100 ml lapte
Modul de preparare:
Castanele fierte se dau prin sita, se adauga untul topit, se subtiaza cu lapte. In aceasta forma se serveste langa fripturi. Indulcit se poate servi cu frisca si inghetata.
Beignets a la Bonevol
Cantitati:
4 felioare de cozonac vechi
100 gr castane
1 lingura de kirsch (puteti inlocui cu orice distilat aromat)
50 gr unt
50 gr. zahar
1 ou
pesmet fin (in perioada interbelica se folosea cel facut din macaroane)
Modul de preparare
Din castane preparam un piure, adaugam zaharul pudra si kirsch. Se taie felioare de cozonac cu o forma rotunda, se insiropeaza. Se pune un strat de crema intre doua felioare de cozonac, se dau prin ou si mesmet si se prajesc in unt. Se servesc cu zahar pudra.
Croquettes de castane
Catitati:
200 gr castane
20 gr zahar
2 oua
pesmet
faina
sos de caise
Modul de preparare:
Se fierb castanele. Jumatate din castanele fierte si curatate de coaja se dau prin sita si se amesteca cu zahar. Din acest piure se formeaza croquettes: punand la mijloc o castana intreaga si invelis de piure, se dau prin faina - ou batut - pesmet fin. Apoi se prajesc in unt si se servesc cu sos de caise/gem de caise.
Prajitura a la Meridional
Cantitati:
100 gr castane
150 gr zahar
50 gr fructe zaharisite
apa
Modul de preparare:
Castanele fierte si date prin sita. Se face un sirop bine legat din zahar si apa, iar jumatate din acesta se adauga la piureul de castane. Se aseaza pe o farfurie in forma de cupola. Se glaseaza cu restul de sirop, apoi se orneaza cu fructe zaharisite. (Se pot adauga bucatele de ciocolata si frisca.)
Souffle de castane
Cantitati:
200 gr castane
250 ml lapte
2 albuse
50 gr zahar
100 gr unt
rom
putina smantana
Modul de preparare:
Castanele fierte si date prin sita se fierb cu laptele pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, se adauga rom, galbenusurile frecate cu zahar, albusul batut spuma si smantana. Compozitia se pune intr-o forma insa si tapetata cu pesmet si se coace la un foc potrivit 10-16 minute pana este gata. Se poate servi cu inghetata.
Curcan cu castane
Cantitati:
200 gr carne curcan
100 gr grasime/ulei
100 grame castane fierte si curatate
50 gr zahar
5 gr faina alba de grau
sos romanesc (zarzavat la borcan sau sos rosii cu ardei gras rosu)
Modul de preparare:
Se prajeste carnea in grasime/ulei cu sare si zahar pana se patrunde, se adauga un sos romanesc. Cand carnea este aproape facuta, se adauga castanele curatate de coaja si faina.
Crema Bibescu
Cantitati:
3 oua
75 gr faina
75 gr zahar
nuci tocate
Crema: 400 gr castane, 200 gr zahar, 100 ml rom, 200 gr faina
Modul de preparare:
Castanele fierte si date prin sita se fierb cu laptele, se lasa sa se raceasca, se adauga siropul bine legat din zahar si romul.
Din 3 oua, 75 gr zahar si 75 gr faina se formeaza un aluat si se coace aprox 20 min (se incearca cu scobitoarea). Din aceast blat se taie forme rotunde si se insiropeaza, peste se pune un strat de crema de castane, deasupra se pune iarasi o forma de blat insiropat. Se orneaza deasupra cu crema de castane , iar pe margini se tapeteaza cu nuci tocate (nucile pot fi colorate cu esenta vegetala de culoare verde).
Pofta buna dragilor!
Alexandra IVANCOV
Retete Interbelice


Comentarii
Trimiteți un comentariu