Retete cozonac
Cozonacul este nelipsit de pe masa de sarbatori, asa ca am selectat mai jos 3 retete interbelice de cozonac, delicioase si usor de preparat. La cozonacul traditional am incercat sa calculez si valorile
Cozonaci Backin
Compozitia: 100 gr unt, 100 gr zahar, 4 oua, 250 gr faina, 1 pachetel praf de copt, 4 linguri lapte, 1/2 lamaie, sare.
Preparatia:
Se freaca bine untul cu zaharul, cu galbenusele si cu laptele si se adauga putin cate putin faina amestecata si cernuta cu praful de copt. La sfarsit se adauga albusele bine batute, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, se toarna intr-o forma una cu unt si se coace 45 minute.
Acest cozonac este foarte usor de digerat pentru copii - contine materii nutritive.
Cozonacul Backin se poate servi si cald, cu un sos de spuma de vin sau cu budinca.
Cozonac biscuit
Compozitia: 4 oua, 150 gr. zahar, 1/2 pachetel zahar vanilat, 150 gr. faina de grau, 1/2 pachet praf de copt, sare, 3 linguri smantana dulce
Preparatia:
Ouale, zaharul vanilat si smantana se amesteca bine, se adauga sare, faina si praf de copt. Compozitia astfel formata se pune intr-o tava bine unsa si se coace la foc potrivit 45 minute.
Cozonac traditional
Cantitati (pentru 1 kg cozonac):
1 kg faina
50 gr drojdie
10 oua
1-2 cani lapte
1/2 baton de vanilie
coaja de la 1 lamaie
1 cescuta de rom
200 gr. unt
300 gr. zahar
1 lingurita sare
Aveti mai jos calculul valorilor nutritionale pentru acest preparat.
Modul de preparare
Se cerne faina, se opareste un sfert din faina in laptele clocotit. Se freaca pana se raceste, se adauga drojdia frecata cu o lingura de zahar si se lasa a creasca. Pana creste maiaua astfel formata, se freaca galbenusurile cu zaharul, sarea, miezul batonului de vanilie si coaja de lamaie rasa. Separat jumatate din albuse se bat spuma.
De tinut minte: Cand avem albuse in jumatate de cantitate, oparim faina numai cu un sfert de litru de lapte. Daca vrem cozonacul sa nu fie uscat, oparim faina cu mai mult lapte, iar din cantitatea de albuse punem doar doua.
Cand a crescut maiaua, se adauga albusele patute spuma cu galbenusele, adaugam romul si 2 linguri untdelemn, acest amestec se toarna peste maia frecandu-se bine intre palme.Framantam la un loc cu restul de faina ramasa neoparita pana ce aluatul se desprinde de pe maini. Se curata bine coca de pe marginea copaii (vasului in care ati framantat), se unge vasul cu unt cald, ne ungem si pe maini si incepem sa impaturim aluatul pana terminam cantitatea de unt. Il lasam sa creasca la o caldura nu prea mare, apoi il impletim, il punem in forma unsa si iarasi il lasam sa creasca.
Dupa ce a crescut, se lasa la cuptor trei sferturi de ora. In acest timp se incearca cu paiul (scobitoarea) daca este copt.
Aceasta este reteta pentru cozonacul simplu, fara umplutura. Daca doriti un cozonac cu nuca si ciocolata puteti bate 4 albusuri spuma, la care sa adaugati 4 linguri zahar, rom si 2 maini de nuca pisata (intindeti aluat - cat un dreptunghi - ungeti cu umplutura, impaturiti, impletiti 2 sau 3 astfel de rulouri, puneti in forma la dospit). Puteti adauga stafide si rahat in aceasta umplutura. De asemenea, puteti inlocui aceasta umplutura cu rahat sau fructe uscate.
Pofta buna!
Alexandra IVANCOV
Retete Interbelice


Comentarii
Trimiteți un comentariu